Samaritternes historie
Siden 1910 ønskede Røde Kors at styrke det daværende beredskab - og inspireret af de tyske sanaitetskolonner bestod 90 mand i 1911 den afsluttende prøve. Disse delte sig op i 2 kolonner hhv. krigs og fredstid. Formålene var i krigstid at kunne stille samaritter til rådighed for krigsstyrelsen, mens det i fredstid var nationale ulykker, stormflod, ulykker, epidemier mv. som samaritterne hjalp til med.
Igennem et århundrede har samaritterne været til stede ved både store katastrofer og ulykker, oprettet kvinde-kolonner i det frivillige arbejde allerede i 1940, uddannet førstehjælpere under krigen og igennem de seneste år stået til rådighed for det nationale katastrofeberedsskab, men også formået et hjælpe tusindvis af koncertgængere, idrætsdeltagere og helt almindelige danskere ved større og mindre arrangementer landet over.
I 1988 skiftede samaritterne kulør, og for første gang så man samaritter i deres nu kendte røde uniform. Senest i 2012 har Røde Kors samaritterne fulgt med udviklingen i Røde Kors og er nu at kende under det nye Røde Kors logo - og med den røde dragt, som nu er gjort endnu mere synlig.
Formål
Formålet for samaritterne er at yde den første og bedste hjælp til dem, der måtte behøve den. Dette sker ved tilstedeværelse ved sportsstævner, koncerter, festivaler, fester mv.
Røde Kors sikrer igennem solid uddannelse af vores samaritter en sikker teamstruktur der gør, at vores samaritter kan agere uanset hvilken situation, der måtte opstå.
Med en stor organisation som Røde Kors bag sig er vores frivillige sikret, at de har den rette faglige kompetence og en god backup i resten af Røde Kors' funktioner. Det gør, at vi er i stand til at hjælpe overalt i landet med en sikkerhed for kvalitet.
Røde Kors samaritterne har naturligvis også et formål for den enkelte samarit. Vi tilbyder teamkultur, fælles uddannelser, udvikling af lederevner og er en social platform hvor vores frivillige mødes på tværs af landet ved de store samarittervagter.