Det at være frivillig

Det at være frivillig samarit

Samaritternes arbejde er frivilligt og ulønnet.
Der er både mandlige og kvindelige samaritter og fælles for dem er:
- du skal være mindst 18 år
- du skal have 12 timers 1. hjælps kursus
- du skal have en børne attest
- du bør være medlem af Røde Kors.

Selve uddannelsen som samarit får du gennem Røde Kors.

Aktivitetsleder er Michael Stadsbjerg, Tlf.nr.: 29264630, Mail:michael_stadsbjerg@hotmail.com
Samaritternes uddannelse afsluttes med en prøve og repeteres regelmæssigt

Ud over et førstehjælpskursus og en fysik som kan klare hjerte-lunge-redning, så kræves der ikke andet af dig, end den tid du benytter på uddannelse og vagter. Bliver man bidt af det, kan man altid arbejde videre som leder af aktiviteten i afdelingen eller udvikle sig inden for Røde Kors.

Du skal som frivillig have gjort op med dig selv, at ikke alle tilskadekomster du oplever, kan være lige "uskyldige", og du kan komme i situationer, hvor man skal slå følelserne fra og blot handle instinktivt efter de indøvede rutiner, man har lært. Røde Kors har et omfattende netværk af psykologer og et netværk af aktivitetsledere og vagtledere, der kan hjælpe dig, hvis du skulle opleve noget ubehageligt. Samtidig er det også godt at vide, at det kan være din indsats, som reder et andet menneskes liv.

Formålet for samaritterne er at yde den første og bedste hjælp til dem, der måtte behøve den. Vi sikrer, igennem solid uddannelse en sikker teamstruktur, der gør vores samaritter i stand til at agere uanset hvilken situation, der måtte opstå.

Røde Kors samaritterne har naturligvis også et formål for den enkelte samarit. Vi tilbyder teamkultur, fælles uddannelser, udvikling af lederevner og en social platform, hvor vores frivillige mødes på tværs af landet ved store samaritervagter.

Målgruppe

Alle personer over 18 år kan som udgangspunkt blive samarit. Vi stiller et krav om, at man som samarit kan yde effektiv hjerte-lungeredning i 5 minutter alene og bære en patient sammen med tre andre. Man skal ligeledes have en gyldig børneattest.

Baggrund

Alle kan få brug for hjælp fra en samarit. Samaritterne hjælper hvert år tusindvis af koncertgængere, idrætsdeltagere og helt almindelige danskere ved større og mindre arrangementer landet over.

Aktiviteten blev startet i 1910 og har igennem et århundrede været til stede ved både store katastrofer og ulykker. Aktiviteten oprettede blandt andet kvinde-kolonner i det frivillige arbejde allerede i 1940 og uddannede førstehjælpere under krigen. I de seneste år har vores ca. 600 samaritter stået til rådighed ved begivenheder og events rundt omkring i landet samt for det nationale katastrofeberedskab.

Alle Røde Kors’ samaritter kan:

  • give livreddende førstehjælp, herunder hjertemassage
  • give førstehjælp til store og små læsioner
  • give førstehjælp til sportsskader

 
 

  • yde psykisk førstehjælp
  • bruge hjertestarter
  • bruge iltudstyr
  • observere syge og tilskadekomne, herunder måling af blodtryk, temperatur og puls.